RADOSNA VIJEST - br. 178
Rim, 19.01.2023

Intervju sa s. Robertom Tremarelli, glavnom tajnicom Djela svetog djetinjstva

1. Draga sestro Roberto, u listopadu 2017. godine preuzeli ste zahtjevnu službu. Kako biste se predstavili našim čitateljima?

Ja sam sestra Roberta, iz Družbe služavke misionarke Presvetog Sakramenta. Naša je karizma misijska animacija i suradnja, odnosno probuditi misijsku odgovornost u svakom kršteniku te ponuditi svoje molitve, žrtve i služenje za misije i misionare. Kad mi je ponuđena služba glavne tajnice Djela svetog djetinjstva, bila sam vrlo sretna jer sam bila u središtu karizme svoje zajednice i imala mogućnost doživjeti iskustvo sveopće Crkve i doći u kontakt sa svima onima u svijetu koji surađuju u poslanju Crkve da se upozna Isus. Osim toga moja je utemeljiteljica posebnu pozornost posvetila formiranju i promicanju Djela svetog djetinjstva.

Imenovana sam glavnom tajnicom 1. listopada 2017., na dan spomena svete Terezije od Djeteta Isusa, zaštitnice misija. Zgodna kalendarska podudarnost!

2. Koja je najvažnija zadaća Djela sv. djetinjstva?

Najvažnija zadaća Papinskog djela svetog djetinjstva ili Misionarskog djetinjstva od osnutka do danas je pomoći djeci i mladima da rastu u vjeri, prijateljstvu s Isusom i da budu njegovi svjedoci u društvu, da se otvore ljubavi prema Bogu i dijele tu ljubav s drugima te da u dječjim srcima njeguju podršku misionarima.

A to se događa u misijskoj, duhovnoj i materijalnoj suradnji. I jedno i drugo je važno da se vjera izrazi molitvom i konkretnom pomoći drugima. Svi zahtjevi za potporu djeci iz raznih misionarskih zemalja stižu u Međunarodno tajništvo Djela u Rimu. Svi projekti financiraju se iz Općeg fonda solidarnosti, velike štedne kasice u koju se slijevaju darovi sve djece svijeta, a na raspolaganju je papi. Na taj način djeca pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

3.  Djelo sv. djetinjstva najstarija je i najveća organizacija djece u svijetu. Zašto je ono uopće važno?

Djelo je važno jer je prvi put u povijesti Crkve djeci dalo značajnu ulogu: da budu protagonisti poslanja Crkve, zahvaljujući djelovanju Duha Svetoga, primljena krštenjem. Budite protagonisti u skladu s Isusovim stilom!

4.  Kako će se obilježiti 180. obljetnica osnutka Djela?

180. obljetnica osnutka važna je točka koja slijedi nakon proslave 100. obljetnice Papinskog priznanja, što znači da je Djelo dio Crkve, u službi pape, i kao međunarodno tajništvo predložili smo svim zemljama svijeta natječaj te pozvali svu djecu i tinejdžere da nacrtaju i objasne što znači riječ papinsko. Vjerujem da bi mons. Charles de Forbin Janson, utemeljitelj Djela, danas bio vrlo zadovoljan tom misionarskom djecom i mladima koji rastu, također zahvaljujući Djelu svetog djetinjstva, u svojoj misionarskoj strasti.

5. Papa Franjo rekao je da su misije srce Crkve. Što bi to konkretno značilo i koliko misijska animacija djece pomaže Crkvi i svijetu?

Svjedočanstvo misionarske djece i mladih ključan je element Crkve i svijeta jer njihova jednostavnost, srdačnost, otvorenost i dostupnost pomaže nama odraslima da produbimo vjeru i odnos s Isusom i međusobno. Djeca su i mladi posvećeni i odgovaraju na izazovne prijedloge sadržane u evanđelju i naša je odgovornost pomoći im da žele dobro i lijepo, što je Isus Krist za nas. Njihova vjernost svojim obvezama primjer je odraslima i poziv na rast u zajedništvu.

6.  Možete li nam predstaviti koje projekte Djela sv. djetinjstva?

Projekti koje Papinsko djelo svetog djetinjstva podupire posredovanjem Općeg fonda solidarnosti tiču ??se kršćanske i misijske formacije, školskog obrazovanja i zaštite života djece i mladih u mladim crkvama u Africi, Aziji, Oceaniji i Južnoj Americi.

U 2021. godini, zahvaljujući pridonosu djece i mladih širom svijeta, uspjeli smo podržati 2577 projekata. Koristim prigodu da zahvalim djeci i mladima u Hrvatskoj na njihovu dragocjenu pridonosu.

Mnogi su projekti koje Djelo podupire samoodrživi, da bi djecu naučili brizi i zalaganju da mogu provoditi neke aktivnosti. Naprimjer, u Biskupiji N'zerekore, u Gvineji, dijecezanski voditelj Misionarskog djetinjstva dobio je subvenciju za izgradnju farme peradi za samofinanciranje aktivnosti Misionarskog djetinjstva u biskupiji i za borbu protiv pothranjenosti. Također u Apostolskom vikarijatu Jaen En Peru projekt pomoći u hrani za djecu etničke skupine Awajun odobren je u korist Misije Chiriaco. Ili u Mjanmaru, u Biskupiji Hpa-An, časne sestre služavke Marijine predstavile su projekt za troškove lijekova i osnovne zdravstvene skrbi za djecu u selu Hton-Bo-Quay. U tom selu nema bolnice ni klinike. Obitelji u selu ovise o klinici časnih sestara, koje se brinu za osnovno zdravlje, ali i za duhovnu formaciju djece u selu.

7. Svjetski Dan svetog djetinjstva obilježava se na svetkovinu Bogojavljenja, s geslom: „Djeca pomažu djeci“. Koja je posebnost tog dana i što znači to geslo?

Dan Djela svetog djetinjstva ustanovio je papa Pio XII. 1950. godine, a prvi Dan Djela proslavljen je

6. siječnja 1951. To je proslava posvećena svoj djeci, da bi im se pomoglo da shvate što znači biti misionar iz prve ruke. Slogan Djela naglašava protagonizam djece, pomažući im da shvate da u ostatku svijeta postoje i druga djeca: neka su kršćani, druga ne poznaju Isusa, a treća se nalaze u poteškoćama (zdravlje, škola, hrana itd.). Stoga je Dan djela svetog djetinjstva prigoda da se sva djeca svijeta međusobno povežu. Isus je središte i ujedno spona koja sve spaja.

8. Kako djeca mogu postati mali misionari i čuti Božji glas?

Prvo što je utemeljitelj Djela tražio od francuske djece bila je svakodnevna molitva Zdravo Marijo. Vjerujem da i danas sve polazi od molitve i od odnosa s Isusom. Posebno je za djecu važno da odmah započnu s time, da nauče moliti, obraćati se Isusu, Mariji s ljubavlju i povjerenjem. A onda moliti ne samo za sebe, nego i za svu djecu, jer svi smo djeca Božja. Važno je poznavati Isusov život i njegovu riječ, što je rekao i što možemo pronaći u evanđelju. Produbiti život svetaca, osobito život misionara raznih zemalja, kako prošlih tako i sadašnjih.

9.  Kakva bi trebala biti uloga svake osobe u Crkvi?

Vjerujem da je, kao što nas papa Franjo često podsjeća, prema Isusovu pozivu, svaki kršćanin pozvan biti misionarskim učenikom, ondje gdje jest i prema vlastitom izboru: u obitelji, na poslu, s prijateljima, posvuda. A to zahtijeva život vjere, koji se neprestano razvija.

10.  Susrećete djecu iz cijelog svijeta. Je li teško biti dijete i živjeti u 21. stoljeću?

Vjerujem da, kao i u svakom dobu, tako i danas postoje mnoge poteškoće, jer smo ljudi, odnosno ograničena bića i nesposobna zadovoljiti sve svoje potrebe, kojih je sve više. Općenito tražimo nešto više i često postoji netko tko želi iskoristiti i imati više, ne obazirući se na druge. Konteksti u svijetu su još uvijek vrlo različiti, a time i stvarnost djece. Možda je najvažniji izazov za nas odrasle u odnosu na djecu prenošenje vrijednosti, a to su za nas katolike evanđeoske vrijednosti. Pomozite im da rastu u skladu s tim vrijednostima i nauče biti jaki, bez kompromisa, biti hrabri čak i protiv plime, ali s poštovanjem prema životu i svakoj osobi.

11.  Imate li omiljen biblijski citat i zašto vam je posebno drag?

„Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.“ (Mt 11, 28 – 30)

Ta me Isusova potvrda i aklamacija raduje i umiruje. Volim razmišljati da nas Gospodin poziva da dođemo k njemu i učimo od njega.

12.  Koji svetac vam je poticaj i uzor ljubavi prema Bogu i čovjeku?

Moji su „omiljeni“ svetci i uzori sveti Franjo Asiški, sveti Dominik Guzman, sveti Franjo Ksaverski, sveti Danijel Comboni, kao i blažena Pauline Jaricot.

13. Koja bi bila vaša poruka čitateljima Radosne vijesti i što biste nam stavili na srce kao poticaj za razmišljanje i djelovanje?

Prije svega pozivam svu misionarsku djecu i mlade da se ispune radošću zbog susreta s Isusom.

Pozivam sve roditelje da se sa svojom djecom obvežu na molitvu u obitelji. Možete započeti jednom tjedno molitvom za Papu, za misionare koji rade na naviještanju evanđelja u raznim dijelovima svijeta i za svu djecu.

Pozivam svu misionarsku djecu i mlade da još više prodube svoje prijateljstvo s Isusom, da dijele njegov život s drugom djecom i mladima i da upoznaju djelovanje Djela sv. djetinjstva, uz obvezu da mole za djecu, žrtvuju se za misionare i budu podrška pomaganjem Općeg fonda solidarnosti Djela.

Želim vam svet Božić i mirnu novu godinu, punu radosti, spokoja i ljubavi, te da budete podrška Crkvi i njezinu poslanju.

S. Roberta Tremarelli,
glavna tajnica Djela svetog djetinjstva 

Tiskaj    Pošalji