fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
www.MISSIO.ba
  Vatikan, 18.09.2023

Papa: Sanjam mir za Korejski poluotok; budućnost se ne gradi oružjem

Papa Franjo je, 16. rujna 2023. primio u audijenciju skupinu vjernika iz Južne Koreje koji su stigli u Rim radi postavljanja kipa mučenika svetog Andrije Kima Taegona u jednu od niša bazilike svetoga Petra. Istaknuo je njegov lik kao primjer koji treba nasljedovati Crkva. kojoj je povjerio mlade u vidiku Svjetskoga dana mladih koji će se slaviti u Seulu: "Često su zavedeni lažnim mitovima učinkovitosti i konzumerizma, ali njihova srca traže nešto drugo"

Gledajući Korejski poluotok, koji je – kako je rekao – uvijek u njegovim mislima i molitvama, u skupini od oko 200 hodočasnika koji su došli u Vatikan povodom blagoslova i postavljanja kipa mučenika Andrije Kima Taegona u jednu od vanjskih niša bazilike sv. Petra, papa Franjo je izrazio san o miru. Želja je to za budućnost koja se – kako je rekao primivši hodočasnike u audijenciju – ne gradi nasilnom snagom oružja, nego nježnom snagom blizine.

To je proročanstvo za Korejski poluotok i za cijeli svijet, danas podijeljen i razdiran sukobima – napomenuo je rimski biskup, polažući svoje nade u Crkvu u toj azijskoj zemlji, izabranoj kao odredište sljedećega Svjetskog dana mladih 2027. godine, koju je već posjetio 2014. povodom VI. dana azijske mladeži.

Kada korejski narod slijedi Isusa Krista, daje lijepo svjedočanstvo... Pozvani ste na mladu i žarku vjeru koja, potaknuta ljubavlju prema Bogu i bližnjemu, postaje dar.

Zrno koje umire i donosi obilat rod

Taj je poziv svojstven korejskom katoličkom narodu kojemu su svjetionik i vodič život i mučeništvo prvoga svećenika svetoga Andrije Kima, koje se dogodilo na današnji dan prije 177 godina. Kad pomislim na intenzivan život toga velikog sveca, u srce mi se vraćaju Isusove riječi: 'Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod'. Riječi su to koje nam pomažu duhovnim razumijevanjem čitati prekrasnu povijest vaše vjere, čije je dragocjeno sjeme sveti Andrija Kim: on, prvi korejski svećenik mučenik, ubijen je u mladosti nedugo nakon što je zaređen – istaknuo je Papa te se spomenuo svoje molitve u svetištu Solmoe, u kući u kojoj je sveti Andrija Kim rođen i u kojoj je proveo djetinjstvo. Tamo sam molio u tišini, na poseban način za Koreju i za mlade – rekao je papa Franjo.

Briga o mladima u vidiku Svjetskoga dana mladih

Upravo se na mlade Papa usredotočio u svojem govoru, tražeći od Crkve u Koreji – u vidiku sljedećega Svjetskog dana mladih u Seulu 2027. – da se brine o njima. Unatoč vašoj prekrasnoj povijesti vjere i važnom pastoralnom radu koji obavljate s entuzijazmom – kazao je – mnogi mladi ljudi, i kod vas, dopuštaju da ih zavedu lažni mitovi o učinkovitosti i konzumerizmu, te ih fasciniraju iluzijom hedonizma.

Srce mladih traži nešto drugo, stvoreno je za mnogo šire horizonte: brinite se o njima, tražite ih, pristupajte im, slušajte ih, naviještajte im ljepotu evanđelja kako bi, slobodni u nutrini, postali radosni svjedoci istine i bratstva.

Šaljite misionare

To naviještanje evanđelja, koje se ostvaruje s tako velikim žarom, jedno je od najljepših svjedočanstava svetoga Andrije Kima; njegovo posvećivanje naviještanju Isusa s plemenitošću duše, bez uzmicanja pred opasnostima i unatoč mnogim patnjama, poput onih kada je vidio svoga djeda i oca stavljene na muke i ubijene te svoju majku prisiljenu živjeti kao prosjakinja. Gledajući njega, kako se ne osjetiti potaknutima da u svojem srcu njegujemo apostolski žar, da budemo znak Crkve koja izlazi iz sebe kako bi radosno širila sjeme evanđelja, također kroz život potrošen za druge, u miru i s ljubavlju? – upitao je Papa, te dodao:

U tomu želim nešto istaknuti; imate milost mnogo svećeničkih zvanja, molim vas, otjerajte ih, pošaljite ih u misije, jer bit će više svećenika nego ljudi, to nije u redu, otjerajte ih; neka budu misionari vani. Imam iskustvo da sam ih vidio u Argentini i vaši misionari čine toliko dobra, pošaljite ih, neka svećenici budu oni koji su potrebni, a misionari neka odu.

?Evanđelje ne razdvaja nego sjedinjuje

Doista, Crkva je u Koreji plodna, proizišla iz laikata i "oplođena" krvlju mučenika. Obnavlja se crpeći iz svojih korijena velikodušni evanđeoski zanos svjedoka i vrjednovanje uloge i karizme laika – istaknuo je Papa te podsjetio na važnost proširivanja prostora pastoralne suradnje između svećenika, redovnica i redovnika te laika, "svi zajedno, bez zatvaranja".

Evanđelje ne razdvaja, nego sjedinjuje; potiče nas da se utjelovimo i zbližimo unutar vlastite kulture, unutar vlastite povijesti, blago i u duhu služenja, ne potičući sukobe, nego uvijek gradeći zajedništvo. Graditi zajedništvo. Dobro razmislite o tomu.

Apostoli mira

Papa je stoga potaknuo vjernike da budu apostoli mira na svakom području života. Poput Andree Kima koji je kao student teologije u Macau morao svjedočiti užasima Opijumskih ratova. Ipak, u tom kontekstu sukoba, uspio je biti sjeme mira za mnoge, pokazujući svoju želju za susretom i dijalogom sa svima.

To je poticaj da postanemo suputnici i svjedoci pomirenja; to je vjerodostojno svjedočanstvo da se budućnost ne gradi nasilnom snagom oružja, nego blagom snagom blizine.

Povjerimo svetom Andriji Kimu san o miru na Korejskom poluotoku, koji je uvijek u mojim mislima i molitvama – potaknuo je na kraju papa Franjo. (missio.ba/rv)

wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
Tiskaj    Pošalji